<

de Wijnboerderij

wijnproeven, arrangementen & partijen

Voor de echte liefhebber...

Meer wijn

Onze wijnen

De 2 initiatiefneemsters Louise Holland en Joke Aartsen zijn in 1986 begonnen als wijnmakerij van hele aardige wijnen van fruit, zoals een droge, harsachtige wijn van appels [ combineert goed bij kaasgerechten], een zeer droge rose wijn van rabarber [combineert goed bij forel, zalm, mosselen] en de medaillewijn: de droge, volle kersenwijn [combineert goed bij lamsvlees].

Ook hebben zij het vak van methode champenoise maken geleerd van de wijnboeren zelf en hebben champenoises geproduceerd van de 3 bovengenoemde fruitwijnen.



Dit alles vond plaats in een zeer geschikte ruimte: de kelders van het Hulstkampgebouw [voormalige jeneverstokerij] op het Noordereiland te Rotterdam. Na 4 jaar onder de grond te hebben gezeten, zag Louise een oproep voor ambachtelijke bedrijven in de krant. Het leek wel wat, om zich in een nieuw recreatiegebied in Vlaardingen te vestigen. Zij gingen kijken, waanden zich in Drente, maakten verbouwingsplannen en gingen de strijd aan.

Nu reeds 17 jaar in Vlaardingen, te midden van de weilanden, draait de Wijnboerderij regelmatig op ‘volle toeren’. Er is veel bedrijvigheid voor de 2 wijnboerinnen: de 17 jaar oude wijngaard van ½ ha.bijhouden, d.w.z. onkruidvrijhouden [er worden geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt], de andere ½ ha. boomgaard bijhouden, het verzorgen van wijnproeverijen [geheel verzorgd met aangeklede zalm-, kaas- en kiphapjes bijv.], Louise gebruikt graag haar creativiteit in de keuken om bijv. Provencaalse buffetten te maken met eigengebakken broden en tapenades, Wijngaardeniersbuffetten met Coq au Vin o.a., Italiaanse antipastibuffetten met Italiaanse specialiteiten hoofdgerechtenbuffet, daarnaast de traditionele koude- en warme buffetten en culinaire 3-gangen diners. De gastenboeken spreken er vol lof over. Zelfs een bruiloft kunnen we verzorgen en romantische buitenfeesten ’s zomers met de band en tapbuffet onder de hooiberg, met gezellig terras eromheen. Desgewenst is er de verbouwde hooizolder nog, waar in gezellige ambiance gefeest en gedineerd kan worden.

De Wijngaard

De wijngaard bestaat uit druivenrassen, zoals Pinot Noir, chardonnay, Rayon d;Or, Auxerrois, Huxelrebe e.d. De druiven zijn zo bij elkaar gezocht, dat de rijen resistent en niet-resistent elkaar afwisselen, zodat schimmels zich niet snel kunnen verspreidenn. Alle rassen zijn goed te mengen. Als de weersomstandigheden meewerken, geven deze rassen een frisse witte elegante wijn. Er wordt nog geexperimenteerd met het mengen van deze rassen en een klein gedeelte Glorie van Boskoopdruif, een oerhollandse druivensoort.

Met deze wijngaard is in Midden Delfland een oude traditie hersteld, n.l. het [buiten] druiven verbouwen, om er wijn van te maken. Vroeger, zo zeggen de historische verslagen, verbouwde men ook al druiven tegen de z.g. ‘druivenmuurtjes’, gelegen aan de zonkant. Later is hieruit de tafeldruiventeelt in de kassen ontstaan in het Westland. Menig ex-krentknecht, die op bezoek was op de Wijnboerderij Lickebaert, kon zich weer geheel inleven in de tijd, dat zij nog werkzaam waren in de helaas afgebroken druivenkassen in het Westland.

Al met al, de natuurlijke leest, waar alles op geschoeid is, met de kwaliteit in wijnen en culinair genieten, is het een waar onthaal, om door de wijnboerin/gastvrouwen op de Wijngaard/boerderij ontvangen te worden!

De Kersenwijn

Voor deze wijn heeft de Wijnboerderij een speciaal procede ontwikkeld, d.w.z. de kersen worden dusdanig gekneusd, dat de pit heel blijft en zodoende er wat zachte kaneelsmaak uitgetrokken wordt. Door de combinatie van zuren, tannines en voldoende “body’ is een wijn lang houdbaar. Dit is ook aanwezig in de gebruikte kersen, zoete en zure ,rode en bijna zwarte morellen. De kersenwijn is zo’n 20 jaar houdbaar. Deze is nu op dronk. Het is een fluweelzachte wijn met een fruitige afdronk, een wijn, welke op kamertemperatuur gedronken moet worden, eventueel in combinatie met parelhoen in kersenwijnsaus of lamshaas in kersenwijnsaus. Deze wijn heeft reeds een medaille gehaald op een ”Nederlanse wijn” concours.

Witte Delflandwijn

Onze witte wijn is o.a. geperst van een: Chardonnay, Auxerrois, Huxelrebe, Rayon d Or en glorie van Boskoop. De laatste is direkt geperst, zodat het een witte wijn wordt.

De druiven worden tussen 15 september en 15 oktober geoogst. Er gaan 2 kilo druiven in een 75 cl. Fles, dus dat is heel puur. Na een gistingstijd van +/- 6 weken wordt de wijn overgeheveld, totdat deze helder is. De wijn is dan op alcoholpercentage van ongeveer 11%, maar moet nog verder bezinken. Vlak voor de botteling wordt de wijn gefilterd.

Deze wijn is zo uit het vat getapt, zonder filtering. Dit heeft als consequentie, dat er zich soms wat bezinksel onderin de fles zal vormen. Het beste kunt u de fles rechtop in de ijskast zetten en bij het uitschenken de fles langzaam terug laten komen, zodat het bezinksel niet meekomt in het glas.

Deze witte frisse wijn is zeer geschikt bij vis en buffetten, pasta’s e.d.

Een fles van 75 cc uit 2003 kost € 15,-

 

Rode Delflandwijn

De rode wijn is geperst van o.a. Gamay Noir, Pinot Noir, Landal, Brand, Glorie van Boskoop, Florental, Leon Millot. De druiven worden tussen 15 september en 15 oktober geoogst. Er gaan 2 kilo druiven in een 75 cl. fles, dus dat is heel puur.

Nadat de druiven op authentieke wijze met de voeten getreden zijn, vindt een gistingstijd van 10 dagen plaats, waarna de wijn wordt geperst. Deze most vergist nog verder totdat alle suikers omgezet zijn in wijn. De wijn is dan op een alcoholpercentage van ongeveer 11 %. Omdat deze wijn op natuurlijke wijze helder is geworden, vormt zich nog wat bezinksel onder in de fles: s.v.p. langzaam uitschenken!

Deze frisse, fruitige rode wijn, type Beaujolais Primeur is zeer geschikt bij roze vis en vlees.

Een fles van 75 cc uit 2003 kost € 20,- Euro

Copyright © de Wijnboerderij