<

de Wijnboerderij

wijnproeven, arrangementen & partijen

Voor de echte liefhebber...

Meer wijn

Onze wijnen

De 2 initiatiefneemsters Louise Holland en Joke Aartsen zijn in 1986 begonnen als wijnmakerij van hele aardige wijnen van fruit, zoals een droge, harsachtige wijn van appels [combineert goed bij kaasgerechten], een zeer droge rose wijn van rabarber [combineert goed bij forel, zalm, mosselen] en de medaillewijn: de droge, volle kersenwijn [combineert goed bij lamsvlees].

Ook hebben zij het vak van methode champenoise maken geleerd van de wijnboeren zelf en hebben champenoises geproduceerd van de 3 bovengenoemde fruitwijnen.

Dit alles vond plaats in een zeer geschikte ruimte: de kelders van het Hulstkampgebouw [voormalige jeneverstokerij] op het Noordereiland te Rotterdam. Na 4 jaar onder de grond te hebben gezeten, zag Louise een oproep voor ambachtelijke bedrijven in de krant. Het leek wel wat, om zich in een nieuw recreatiegebied in Vlaardingen te vestigen. Zij gingen kijken, waanden zich in Drente, maakten verbouwingsplannen en gingen de strijd aan om de historisch bijzondere boerderij [één van de oudsten in Midden Delfland] te verbouwen.

Nu reeds 24 jaar in Vlaardingen, te midden van de weilanden, draait de Wijnboerderij regelmatig op ‘volle toeren’. Er is veel bedrijvigheid voor de 2 wijnboerinnen: de 23 jaar oude wijngaard van ½ ha.bijhouden, d.w.z. onkruidvrijhouden [er worden geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt], de andere ½ ha. boomgaard bijhouden, het verzorgen van wijnproeverijen [geheel verzorgd met aangeklede zalm-, kaas- en kiphapjes bijv.], Louise gebruikt graag haar creativiteit in de keuken om bijv. Provencaalse buffetten te maken met eigengebakken broden en tapenades, Wijngaardeniersbuffetten met Coq au Vin o.a., Italiaanse antipastibuffetten met Italiaanse specialiteiten hoofdgerechtenbuffet, daarnaast een overheerlijk tapa's buffet met of zonder paëlla, de traditionele koude- en warme buffetten. De gastenboeken spreken er vol lof over. Zelfs een bruiloft kunnen we verzorgen [met huwelijksvoltrekking op de lokatie] en romantische buitenfeesten ’s zomers met een band en tapbuffet onder de hooiberg, met gezellig terras eromheen.

Dit terras kunt u bezoeken tussen april en oktober - elke zondag van 12.30 - 18.00 uur, om te genieten van heerlijke eigengemaakte druiventaart met koffie/thee, quiche etc., met een glas Delflandwijn. Desgewenst is er de verbouwde hooizolder nog, waar in gezellige ambiance gefeest en gedineerd kan worden.

De Wijngaard

De wijngaard bestaat uit druivenrassen, zoals Solaris, Chardonnay, Rayon d;Or, Auxerrois, Huxelrebe, Palatina, Bianca e.d. De druiven zijn resistent. Alle rassen zijn goed te mengen. Als de weersomstandigheden meewerken, geven deze rassen een frisse witte elegante wijn.

De rode wijn wordt geperst van de Dornfelder, Regent, Rondo, Landal, Leon Millot. Dit resulteert in een vrij ongebruikelijke, doch dieprode, iets vlezige wijn met een vleugje braam in het bouquet. Onder de naam Delflandwijn worden deze witte en rode wijnen gepresenteerd. Soms wordt er tevens een rosé wijn geproduceerd, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Met deze wijngaard is in Midden Delfland een oude traditie hersteld, n.l. het [buiten] druiven verbouwen, om er wijn van te maken. Vroeger, zo zeggen de historische verslagen, verbouwde men ook al druiven tegen de z.g. ‘druivenmuurtjes’, gelegen aan de zonkant. Later is hieruit de tafeldruiventeelt in de kassen ontstaan in het Westland. Menig ex-krentknecht, die op bezoek was op de Wijnboerderij Lickebaert, kon zich weer geheel inleven in de tijd, dat zij nog werkzaam waren in de helaas afgebroken druivenkassen in het Westland.

Al met al, de natuurlijke leest, waar alles op geschoeid is, met de kwaliteit in wijnen en culinair genieten, is het een waar onthaal, om door de wijnboerinnen/gastvrouwen op de Wijngaard/boerderij ontvangen te worden!

De Kersenwijn

Voor deze wijn heeft de Wijnboerderij een speciaal procede ontwikkeld, d.w.z. de kersen worden dusdanig gekneusd, dat de pit heel blijft en zodoende er wat zachte kaneelsmaak uitgetrokken wordt. Door de combinatie van zuren, tannines en voldoende “body’ is een wijn lang houdbaar. Dit is ook aanwezig in de gebruikte kersen, zoete en zure, rode en bijna zwarte morellen. De kersenwijn is zo’n 20 jaar houdbaar. Deze is nu op dronk. Het is een fluweelzachte wijn met een fruitige afdronk, een wijn, welke op kamertemperatuur gedronken moet worden, eventueel in combinatie met parelhoen in kersenwijnsaus of lamshaas in kersenwijnsaus. Deze wijn heeft reeds een medaille gehaald op een ”Nederlanse wijn” concours.

Witte Delflandwijn

Onze witte wijn is o.a. geperst van een: Chardonnay, Auxerrois, Huxelrebe, Rayon d Or, Reichensteiner, Bianca, Solaris.

De druiven worden tussen 15 september en 15 oktober geoogst. Er gaan 2 kilo druiven in een 75 cl. Fles, dus dat is heel puur. Na een gistingstijd van +/- 6 weken wordt de wijn overgeheveld, totdat deze helder is. De wijn is dan op alcoholpercentage van ongeveer 11%, maar moet nog verder bezinken. Vlak voor de botteling wordt de wijn gefilterd.

Deze wijn is zo uit het vat getapt, zonder filtering. Dit heeft als consequentie, dat er zich soms wat bezinksel onderin de fles zal vormen. Het beste kunt u de fles rechtop in de ijskast zetten en bij het uitschenken de fles langzaam terug laten komen, zodat het bezinksel niet meekomt in het glas. Deze witte frisse wijn is zeer geschikt bij vis en buffetten, pasta’s e.d.

Rode Delflandwijn

De rode wijn is geperst van o.a. Gamay Noir,  Landal, Brand, Florental, Leon Millot, Dornfelder, Rondo, Regent. De druiven worden tussen 15 september en 15 oktober geoogst. Er gaan 2 kilo druiven in een 75 cl. fles, dus dat is heel puur.

 

Nadat de druiven op authentieke wijze met de voeten getreden zijn, vindt een gistingstijd van 10 dagen plaats, waarna de wijn wordt geperst. Deze most vergist nog verder totdat alle suikers omgezet zijn in wijn. De wijn is dan op een alcoholpercentage van ongeveer 11 %. Omdat deze wijn op natuurlijke wijze helder is geworden, vormt zich nog wat bezinksel onder in de fles: s.v.p. langzaam uitschenken! Deze frisse, fruitige rode wijn, type Beaujolais Primeur is zeer geschikt bij roze vis en vlees.

Copyright © de Wijnboerderij
StatCounter - Free Web Tracker and Counter